Probléma leírások, kártételek

Madarak:

A madarak ürülékükkel, tollukkal, fészeképítésükkel, táplálékfogyasztásukkal szennyezik a környezetüket, anyagi károkat okoznak, megrongálnak tárgyakat(csipkedés, élelemkeresés), tűz és balesetveszélyt idéznek elő (konvektor nyílás eltömése), nagy zajt csapnak.
Felhalmozódó ürülékük eltömítheti a csapadékvíz elvezető csöveket.
Szennyezésük (főként ürülékük) fertőzés veszélyt (Salmonella, Coli, Paratifus, papagájkór) is jelent, ezért élelmiszer és takarmány előállító, raktározó és értékesítő helyeken hatóságilag sem kívánatosak, sőt büntetést is kiróhat a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH).
Sok lakóközösség életét keserítik meg, mivel jelenlétük rendszerint megosztja a lakókat, és kibékíthetetlen ellentéteket szülnek elsősorban a galambok. Több helyen a madarak zsivalygása, károgása, huhogása okoz problémát.
A madarak élősködőket is terjeszthetnek, mint a tetvek, atkák, kullancsok, tyúkbolha.

Rágcsálók:

Kártételt főként a rágásukkal idéznek elő, de vizeletük szaga undort keltő, ürülékük gusztustalan, és sokan puszta látványuktól is iszonyodnak. Nem zárható ki betegségterjesztő szerepük sem, bár ez a XXI. században már lényegesen kisebb, mint volt pl. a középkorban.
Sehol senki nem lehet biztos abban, hogy ne lennének jelen a közelében. Főként, ha az egy élelmiszer, takarmány, táp üzem, tároló vagy üzlet.
Élősködők közül a bolhák terjesztésében is szerepet játszanak.

Denevérek:

Sokan félnek tőlük, pedig a népi hiedelmek, mende-mondák alaptalanul rossz képet festenek róluk. Kártételük elsősorban a panelházak hézagaiban való tavaszi-nyári-őszi hónapokban előforduló megtelepedésüket kísérő zavaróan magas hangok kibocsátásában, és esetenként ürülékük gusztustalanságában öltenek testet. Néha berepülnek lakásokba is, ahol riadalmat keltenek, pedig az emberre semmilyen veszélyt nem jelentenek. Megfogni azonban nem érdemes, mert tűhegyes fogukkal védekezés közben könnyen megharaphatják az ember ujját. Helytelen megfogáskor a nagyon vékony szárnyuk is sérülhet. Hagyjuk őket maguktól szárnyra kapni, és a nyitott ablakon át távozni.
Nem terjesztenek veszettséget! Még akkor sem, ha valaki eskü alatt ezt állítja. Európában nincsenek vérszívó denevérek sem.

Kutyák:

Elsősorban az emberre veszélyes fajták, keverékek jelentenek riadalmat. A médiák rendszeresen adnak hírt ilyen támadásokról, melyek súlyos, olykor halálos kimenetelüek is lehetnek. De bármilyen kutya okozhat autóbalesetet, támadhat meg gyereket, végezhet pusztítást a baromfiudvarban.

Macskák:

Elsősorban az elvadult, vagy emberhez nem szokott cicák okoznak gondot. Bemennek élelmiszer üzemekbe, raktárakba, áruházakba, ahol beleesznek emberi étkekbe, lefialnak, sarokba szorítva pedig akár emberre is támadhatnak.
Besurranó tolvajként bárhol megjelenhetnek, és pillanatok alatt el is tűnhetnek.