Módszerek

 

Befogás (élő madarak):

Bármilyen állat eltávolítására alkalmazunk olyan befogó eszközt, amely sértetlenül ejti csapdába az „áldozatot”, melyet aztán biztonságos távolságban (ahonnan már biztosan nem megy vissza a befogás helyére) elengedünk. Védett állatok esetében nem szabad mást tenni, mint elengedni, de egyetlen fajnál sem cél a befogás utáni elpusztítás. Arra természetesen ügyelünk, hogy az elengedett egyedek ne legyenek rövidesen egy másik helyen ismét „ügyfeleink”.
Kistestű madarakat elsősorban a tudományos madárgyűrűzésekhez használt függönyhálóval fogjuk be.
A nagyobb pl. galamb méretű madarakat élve fogó ketrecekben ejtjük foglyul.
Más állatfajokat pedig különféle élve fogó csapdával fogjuk meg

Madártüskék:

A tüskerendszerek UV stabilizált időjárásálló polistirol talpra rögzített (1,2 mm átmérőjű) rozsdamentes acél tüskékből állnak. A műanyag talpat speciális ragasztóval lehet rögzíteni vakolathoz, fémhez, fához. Ennek a tüskerendszernek az alkalmazásával elkerülhető, hogy bármiféle károsodással járó beavatkozást kelljen végezni az épületek bádogozásán, vakolatán, párkányain stb. A madarak kedvelt leszállóhelyeire felszerelve megakadályozza azok leszállását, tartózkodását, fészkelését. A párkányok szélességéhez alkalmazkodva négyféle méretben (25, 50, 80 és 120 mm szélességben) szerelve lehet alkalmazni.

Párkányhuzalok:

Rendszerint az épület falával párhuzamosan futó 1-2-3 sor rozsdamentes acél szál, vagy műanyagborítású fémszál, melyeket a talapzattól 80-100 mm magasan feszítünk ki. Az épületrészhez, csatornához, csővezetékhez ragasztott, vagy más módon rögzített tartókkal csatlakozik. Hosszirányban kerül feszítésre két végpont között. A sorok egymástól 40-60 mm távolságra futnak. Szinte bármilyen épületrészen, csőrendszeren, csatornán, korláton alkalmazható, alapjaiban saját fejlesztésű, hosszú hasznos élettartamú megoldás, mely karbantartást sem igényel.

Védőháló:

Olyan rozsdamentes fém vagy műanyaghálók (pl. horganyzott csibeháló, speciális polietilén háló), melyek nagy felületeket képesek egyidejűleg megvédeni elsősorban a madarak kártételétől. Alkalmasak erkélyek, ablak- és tetőnyílások, csüngő eresz, falmélyedések madármentes lezárására. De nagy nyitott udvarok lefedésére is van lehetőség. A hálók körültekintő felszerelést követően hosszú éveken át biztonságos védelmet nyújtanak a hívatlan vendégek ellen.

Kellemetlen érzetű felület (Pigeon Free):

A galambok (illetve szinte bármilyen kb. 20 gr-nál nehezebb állat) megszokott költő-és pihenőhelyeire, közlekedési útvonalaikra a felvitel és száradás után egy olyan kellemetlen közeget hozunk létre, amelyet onnantól kezdve kerülnek azok az egyedek, amelyek érintkezésbe kerülnek azzal. Azonban a figyelmeztető jelzések során a kommunikáció úgy működik, hogy a csapat többi tagja már meg sem próbálja a megszokott, de a Pigeon Free-vel kezelt helyeket igénybe venni, hanem másik területet keres.
A Pigeon Free környezettudatos alkalmazásával távol tarthatja a városi madarakat a háztetőkről, az ott található napelemektől és fűtő- vagy szellőző berendezésektől, a párkányoktól, csatornáktól, antennáktól, légkondicionáló berendezésektől, a szellőző nyílásoktól, az épületszobrászati díszítésektől. Alkalmas továbbá fészerek, padlások, egyéb tároló helységek madármentesítésére. Minden olyan környezetben alkalmazható, ahol madarak szoktak tartózkodni, fészket építeni, leszállni és szennyezni a környezetet.